Åk bandvagn upp på södra sidan av Lofssjön!

Ett av Lofsdalens bästa utflyktstips är att åka bandvagn upp till fjällvärlden på Lofssjöns södra sida. Förutom att njuta av en hänförande utsikt kan man besöka Våffelstugan där du äter och dricker gott. Här serveras nygräddade våfflor, smörgåsar, varma drycker, skoterfika och mycket mer.

Våffelstugan ligger på toppen av Mossaruten 820 meter över havet. Den milsvida utsikten är fantastisk och när vädret är klart kan du se de norska fjällen i väster, Hovärken, Härjedalens egen nationalpark Sonfjället och mycket mera.

Boka Våffelstugans Trivselkvällar
Under Trivselkvällarna på Våffelstugan kan du njuta av Våffelbuffè på tisdagar och Vilttallrik på torsdagar. Båda en mycket speciell upplevelse. För att ta sig dit åker man antigen egen skoter eller bandvagn. Sä til n¨r du bokar om du vil åka från Västvallen eller Karins Spotsbod

Våffelstugan tur och retur
När man köpt en ToR-biljett till Våffelstugan har man ca 30-50 minuter på sig att fika, beundra utsikten eller busa i snön innan turen åter går ner mot byn i samma vagn.
Om man vill stanna längre på fjället kan man köpa 2 enkelbiljetter på olika turer – en för resan upp och en för resan ner. Avgångstid ska stå på biljetten. Meddela gärna chauffören.

Avgångsplats och tidtabell
Avgång från Karinssportbod mitt i byn!

Kom i god tid så alla kommer med!

Tidtabell

NÅGRA PRAKTISKA TIPS!

INFÖR BANDVAGNSTUREN UPP PÅ FJÄLLET
Att åka bandvagn är inte krångligare än att åka buss men eftersom turen går upp på fjället är det bra att känna till ett och annat. Framför allt är det vädret som styr. En blåsig dag med snödrev föredrar man nog en resa inne i varm bandvagn och fika inomhus i Våffelstugans härliga värme. I strålande sol kanske man tolkar upp och fikar på Våffelstugans generösa altan.

Klädsel
Även om det är varmt i bandvagnen är det bra att klä sig förståndigt. Vantar, mössa, bra skor och vindtäta, varma kläder är bra. Vi ska trots allt upp på fjället där vädret kan växla snabbt.

Köpa biljetter
Biljetter till bandvagnarna köps på avgångsplatsen på Västvallen av chauffören via Swish. (Går att lösa andra betalningsalternativ)
Först till kvarn är det som gäller tillsvidare då vi väntar på ett nytt bokningssystem på webben.
Vi har Corona anpassat vår verksamhet och tar färre personer i vagnarna men vi kommer att ha fler avgångar än vanligt.
Varmt välkomna till oss på Västvallens vändplan för en tur till Våffelstugan i väglöst land.
Följ oss på FB Bandvagn Lofsdalen

Åka inne i bandvagnen
De långa bandvagnarna med slädar tar ca 30 personer inne plus fem som tolkar. Den korta bandvagnen tar ca 17 personer inne och upp till 30 som tolkar. I vagnarna är det varmt.

Ta sig utför branta backar
Efter ett besök på Våffelstugan får man en härlig skidtur ner mot byn och en fantastisk utsikt! Strax nedanför Våffelstugan finns två brantare partier som för den ovane kanske kan kännas lite besvärliga. Ett tips är att ta av skidorna och gå nerför branten. Sen kan man njuta av en härlig skidtur ner till byn.

Spår och leder – Fakta och tips!
Karins Sportbod – Våffelstugan ca 5 km
Västvallen – Våffelstugan ca 4 km
Höjdskillnad Karins Sportbod – Våffelstugan ca 200 m Bandvagnstrafiken går på en egen led. Där får inte skotrar köra* men skidåkning är tillåtet.
Information om lederna hittar du på www.lofsdalsspar.se
* Våffelstugans skotrar för personal och varutransporter undantagna.

Högsäsong
Fr.o.m. vecka 7 när dagarna blir längre och snödjupet tillåter går bandvagnsturen först till Våffelstugan där fikagäster kan stiga av. Därefter fortsätter turen upp mot Sömlingshågna. Där vi vänder är det ca 600 m kvar uppför backen innan fjället planar ut.
Tips: Fortsätt skidleden runt Sömlingshågna, leden går delvis i Vedungsfjällets naturreservatet. Vid Hågntjärn kan man äta matsäck i en kåta med eldstad. Se till att ha god tid för denna tur då terrängen är kuperad. Sträckan mellan avstigningsplats för bandvagn till Våffelstugan är ca 10 km. Spåret ligger på över 900 m ö.h.

Leklust
Ta med bob, kälke eller något annat roligt utan motor, lös en enkeltur upp till Våffelstugan och ta en fika. Susa sen nerför backarna – en rolig utförsåkning på ca 3 km.

Familjetips – Våffelslingan längdåkning 850 m ö.h.
Tolka eller åk inuti bandvagnen upp till Våffelstugan. Ta en mysig skidtur på 2,5 km med hela familjen och avsluta med en kopp choklad och nygräddad våffla. Våffelslingan är utan branta backar.

Slalomskidor
Tolka upp på slalomskidor! Starta skidturen ner innan bandvagnen avgår och be chauffören hämta upp er där det planar ut. Tolka över isen tillbaka till byn/Karins Sportbod. Ingen kostnad utgår för återresan vid tolkning över sjön.

Åk bandvagn upp på södra sidan av Lofsdalssjön

Av sekretessskäl behöver YouTube din tillåtelse för att laddas.
Jag godkänner