Åk bandvagn upp på södra sidan av Lofssjön!

Ett av Lofsdalens bästa utflyktstips är att åka bandvagn upp till fjällvärlden på Lofssjöns södra sida. Förutom att njuta av en hänförande utsikt kan man besöka Våffelstugan där du äter och dricker gott. Här serveras nygräddade våfflor, smörgåsar, varma drycker, skoterfika och mycket mer.
Våffelstugan ligger på toppen av Mossaruten 820 meter över havet. Den milsvida utsikten är fantastisk och när vädret är klart kan du se de norska fjällen i väster, Hovärken, Härjedalens egen nationalpark Sonfjället och mycket mera. Bandvagnen avgår från gårdsplanen vid Karins Sportbod.

Boka Våffelstugans viltkvällar
Våffelstugans viltkvällar är en speciell upplevelse. För att ta sig dit åker man antigen egen skoter eller bandvagn. Säg till om du vill åka bandvagn när du bokar middagen. Avgång kl. 18.00 från Karins Sportbod.

Våffelstugan tur och retur
När man bokar en ToR-biljett till Våffelstugan har man ca 30-50 minuter på sig att fika, beundra utsikten eller busa i snön innan turen åter går ner mot byn i samma vagn.
Om man vill stanna längre på fjället kan man köpa 2 enkelbiljetter på olika turer – en för resan upp och en för resan ner. Avgångstid ska stå på biljetten. Meddela gärna chauffören.

Avgångsplats och tidtabell
Bandvagnarna avgår oftast från Karins Sportbod mitt i centrum men beroende på isläget kan avgång även ske från Västvallen. Se avgångsplats och tidtabell vid Karins Sportbod www.vaffelstugan.se

Förboka en bandvagnstur?
Tyvärr går det inte att förboka turer, först till kvarn gäller. Endast fysiska biljetter med datum

Vi använder bandvagnar av Hägglunds modell 206. Det är en svensktillverkad, amfibiegående bandvagn med plats för ca 15 personer. Den tar sig fram på land och i vatten och är ett sällsamt stycke ingenjörskonst.

NB!! Bokning av bandvagns turer sker endast genom köp av fysisk biljett på Karinssportbod.

Kom i god tid så alla kommer med!

Tidtabell-Priser

Bandvagn 26 dec – 5 jan 

Alla dagar (Avgång från Karins Sportbod alt.Västvallen*. Bara till Våffelstugan)
Avgång: 11.00 – Hem: 12.30
Avgång: 13.00 – Hem: 14.30
* Beroende på Lofssjöns iskvalitèt

Bandvagn 8 jan – 1 feb

Måndag – Lördag (Avgång från Karins Sportbod alt.Västvallen*. Bara till Våffelstugan)
Avgång: 11.00* – Hem: 12.30
* Beroende på Lofssjöns iskvalitèt

Bandvagn 3 feb – 11 feb

Måndag – Lördag (Avgång från Karins Sportbod alt.Västvallen*. Bara till Våffelstugan)
Avgång: 11.00* – Hem: 12.30
* Beroende på Lofssjöns iskvalitèt

Bandvagn Högsäsong 12 feb – 18 april

Måndag – Lördag (Till Våffelstugan och Sömlingshågna.* Hem från Våffelstugan)
Avgång: 09.45 – Hem: 11.00*
Avgång: 11.45 – Hem: 13.00*
Avgång: 13.45 – Hem: 15.00*
* Cirkatider från Våffelstugan!. Kan avvika. Dock ej tidigare än utsatt tid

Påskhelgen

Alla dagar (Till Våffelstugan och Sömlingshågna. Hem från Våffelstugan.)
Avgång: 09.45 – Hem: 11.00
Avgång: 11.45 – Hem: 13.00
Avgång: 13.45 – Hem: 15.00


Specialturer (Endast förbokning 070-895 0317)

Viltkvällar torsdagar
Avgång: 18.00 – Hem: ca 21.00

*Aktuell status på skidspåren till finns på lofsdalsspar.se

Enkel, åka inne i vagnen
Vuxen: 120:- kr
Barn: 100:- kr

Tur och retur, åka inne i vagnen (**Upp och ned med samma bandvagn)
Vuxen: 160:- kr
Barn: 140:- kr

Tolka på repet
Vuxen: 100:- kr
Barn: 80:- kr

**En ToR-resa med bandvagn betyder att ni måste åka upp och ned med samma tur. Vill man åka upp tidigt på morgonen och hem på eftermiddagen får man lösa två enkelbiljetter.

NÅGRA PRAKTISKA TIPS!

INFÖR BANDVAGNSTUREN UPP PÅ FJÄLLET
Att åka bandvagn är inte krångligare än att åka buss men eftersom turen går upp på fjället är det bra att känna till ett och annat. Framför allt är det vädret som styr. En blåsig dag med snödrev föredrar man nog en resa inne i varm bandvagn och fika inomhus i Våffelstugans härliga värme. I strålande sol kanske man tolkar upp och fikar på Våffelstugans generösa altan.

Klädsel
Även om det är varmt i bandvagnen är det bra att klä sig förståndigt. Vantar, mössa, bra skor och vindtäta, varma kläder är bra. Vi ska trots allt upp på fjället där vädret kan växla snabbt.

Köpa biljetter
Biljett köper man i god tid före avgång på Karins Sportbod. Samtidigt får man besked om vilka turer som har platser kvar. Obs! På påskaftonen betalas biljetten med Swish direkt vid bandvagnen.
Tolka
Att tolka efter bandvagn är ett trevligt sätt att ta sig upp på fjället och Våffelstugan. De flesta som har åkt släplift kan även tolka. Efter bandvagnen hänger ett rep med öglor. Öglan ska man bara hålla i så att man kan släppa om någon faller. Stoppa INTE handen i öglan! Både längd- och slalomskidor går bra att använda vid tolkning, stavarna placeras på bandvagnens tak.
Vi startar på sjön så att alla hinner träna innan vi når backarna upp mot fjället. När någon faller ska ALLA släppa repet. Det är en signal till föraren att stoppa. Bandvagnen kör ca 3-10 km/tim.

Åka inne i bandvagnen
De långa bandvagnarna med slädar tar ca 30 personer inne plus fem som tolkar. Den korta bandvagnen tar ca 17 personer inne och upp till 30 som tolkar. I vagnarna är det varmt.

Ta sig utför branta backar
Efter ett besök på Våffelstugan får man en härlig skidtur ner mot byn och en fantastisk utsikt! Strax nedanför Våffelstugan finns två brantare partier som för den ovane kanske kan kännas lite besvärliga. Ett tips är att ta av skidorna och gå nerför branten. Sen kan man njuta av en härlig skidtur ner till byn.

Spår och leder – Fakta och tips!
Karins Sportbod – Våffelstugan ca 5 km
Västvallen – Våffelstugan ca 4 km
Höjdskillnad Karins Sportbod – Våffelstugan ca 200 m Bandvagnstrafiken går på en egen led. Där får inte skotrar köra* men skidåkning är tillåtet.
Information om lederna hittar du på www.lofsdalsspar.se
* Våffelstugans skotrar för personal och varutransporter undantagna.

Högsäsong
Fr.o.m. vecka 7 när dagarna blir längre och snödjupet tillåter går bandvagnsturen först till Våffelstugan där fikagäster kan stiga av. Därefter fortsätter turen upp mot Sömlingshågna. Där vi vänder är det ca 600 m kvar uppför backen innan fjället planar ut.
Tips: Fortsätt skidleden runt Sömlingshågna, leden går delvis i Vedungsfjällets naturreservatet. Vid Hågntjärn kan man äta matsäck i en kåta med eldstad. Se till att ha god tid för denna tur då terrängen är kuperad. Sträckan mellan avstigningsplats för bandvagn till Våffelstugan är ca 10 km. Spåret ligger på över 900 m ö.h.

Leklust
Ta med bob, kälke eller något annat roligt utan motor, lös en enkeltur upp till Våffelstugan och ta en fika. Susa sen nerför backarna – en rolig utförsåkning på ca 3 km.

Familjetips – Våffelslingan längdåkning 850 m ö.h.
Tolka eller åk inuti bandvagnen upp till Våffelstugan. Ta en mysig skidtur på 2,5 km med hela familjen och avsluta med en kopp choklad och nygräddad våffla. Våffelslingan är utan branta backar.

Slalomskidor
Tolka upp på slalomskidor! Starta skidturen ner innan bandvagnen avgår och be chauffören hämta upp er där det planar ut. Tolka över isen tillbaka till byn/Karins Sportbod. Ingen kostnad utgår för återresan vid tolkning över sjön.

Åk bandvagn upp på södra sidan av Lofsdalssjön

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept